Küsimus:
- Kuidas säilitada toitu külmikus ja sügavkülmikus?
Hõlmab järgmisi üksusi:
- külmikud
- külmik-sügavkülmikud
- sügavkülmikud
Üldised näpunäited toidu säilitamiseks külmikus:
- Vältige seadme riiulite ületäitmist, kuna see võib vähendada õhuringlust ja põhjustada ebaühtlast jahutamist.
- Katke toidud kinni ja pühkige konteinerid kuivaks, enne kui need seadmesse paigutate. See vähendab niiskuse kogunemist seadme sees.
- Mähkige sisse mis tahes tooted, millel on tugev lõhn või kõrge niiskussisaldus.
- Säilitage aitab puu- ja juurvilju crisper-sahtlis, kus jääkniiskus aitab säilitada toidu kvaliteeti pikema ajavahemiku jooksul.
- Puu- ja köögivilju tuleks enamasti säilitada madalal temperatuuril ja kõrge niiskustaseme juures. Mähkige toores liha ja kanaliha kindlalt sisse, et vältida teiste toitude lekkimist ja saastumist.
- Mis tahes liha, mida säilitatakse kauem kui kaks päeva, tuleb külmutada.
- Või ja juust: hoida sobivas hermeetilises pakendis või mähkida alumiiniumfooliumisse või polüetüleenkilesse, et õhk toiduainest eemal hoida.
- Pudelid: keerake kork peale ja paigutage ukse küljes olevale pudeliriiulile või pudelirestile (kui see on olemas).
- Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid, küüslauku ei tohi külmikus hoida. Kuumad toidud tuleks enne külmikusektsioonidesse paigutamist jahutada toatemperatuurile, vastasel juhul kergitavad need sisetemperatuuri ja suurendavad ka energia tarbimist
- Asetage vett sisaldavad või niiskuserikkad toidud ettepoole (uksele lähemale). Kui need on külma õhu väljalaskeavale liiga lähedal, võivad need külmuda
Üldised näpunäited toidu säilitamiseks sügavkülmutis:
- Toidu kuivamise ja kvaliteedi halvenemise minimeerimiseks kasutage alumiiniumfooliumit, külmutusümbriseid, külmutuskotte või õhukindlaid konteinereid. Suruge pakendist võimalikult palju õhku välja ja sulgege see tihedalt.
- Konteinerisse jäänud õhk võib põhjustada toidu kuivamist, värvi muutumist ja ebaloomuliku lõhna tekkimist (külmakahjustus). Mähkige värsked lihad ja linnuliha enne külmutamist sobivasse külmutusümbrisse
- Ärge külmutage uuesti liha, mis on täielikult üles sulanud
- Vältige liiga suure koguse sooja toidu korraga külmikusse panemist. See koormab sügavkülmuti üle, vähendab külmutamise kiirust ja võib tõsta külmutatud toitude temperatuuri.
- Ärge hoidke jäätist, mahlajäätist ega leiba külmuti ustes või külmuti ülariiulil: need alad ei ole külmuti kõige külmemad kohad ning seetõttu sulavad need tooted seal tõenäoliselt kiiremini
- Jätke pakendite vahele vaba ruumi, et külm õhk pääseks vabalt ringlema, võimaldades toidu kiiret külmutamist